När ljuset möter mörkret 2

Vi har alla erfarenhet av missförstånd som kan uppstå när olika kulturer möts och vi missionärer gillar att berätta om allt som händer på fältet. Men den krock jag vill berätta om för dig är när ljuset möter mörkret och mörkret skingras.

Varje missionär bär på och delar med sig av berättelser om situationer de varit med om där olika kulturer mötts och där missförstånd uppstått, en del komiska och andra tragiska. Självklart har även jag flera sådana berättelser från mitt liv och tjänst som jag gärna delar med mig av. Jag skulle kunna berätta för dig om när jag var i Guinea för drygt ett år sedan och vår trogna kokerska tyckte vi åt alltför dåligt, varpå hon i kärlek gick ut på nätet och sökte upp svenska recept. Dagen efter serverades pannbiff med potatismos och löksås till middag. En utsökt middag trots att hon rullat in ett kokt ägg i pannbiffen istället för att blanda ut ägget i köttfärsen. Gott blev det men kanske något oväntat.

Jag skulle också kunna berätta om när jag en gång skulle till ett kvällsmöte och den lokala pastorn föreslog att vi skulle åka en timme innan mötet började när det tog drygt två timmar att åka dit. Detta hade min skandinaviska, svartvita och tidsstyrda hjärna mycket svårt att förstå medan pastorn tyckte det var onödigt att komma dit i tid eftersom gudstjänstbesökarna också troligen skulle komma sent.

Men den bästa berättelsen, den som upprepar sig under varje missionsinsats, är den om kärnan i hela missionsuppdraget, nämligen den om Guds rikes utbredande. Den krock som blir när Guds rikes kultur möter med fiendens, ljuset möter mörkret, nåd möter lagiskhet, frihet möter bundenhet, frälsning möter synd och korsets seger får ytterligare en anledning att firas! Och det är med glädje i hjärta och själ som jag nu ger dig ytterligare en segerrapport ifrån missionsfältet.

Jag är nyligen hemkommen ifrån en missionsresa till Assam, Indien där vi hade kampanj och ledarkonferens för lokala troende i ett samhälle som är en industriort och ett handelscentrum. Här finns flera större fabriker dit folk åker ifrån flera delar av Assam för att arbeta. En stor marknadsplats lockar också besökare ifrån ett stort område för att handla kläder, mat, djur och redskap. På ett fält inte långt ifrån denna marknadsplats fick jag nåden att predika evangeliet om riket, till ett vittnesbörd dels för de som bodde i byn men också ditresta arbetare och marknadsbesökare. Flera onådda stammar var representerade under kampanjen som samlade ungefär 1500 personer där 275 av dem valde att söka frälsning hos Jesus genom att fylla i ett uppföljningskort.

flicka som var dav pn ena arat men som nu har full harsel kopia
Flicka som var döv på ena örat men som nu har full hörsel

Det är så underbart att få vara med när Guds rike utbreds och se hur människor får ett möte med Jesus. De kommer ifrån olika bakgrunder, olika stammar, religioner och kulturer men så möts de av ett nytt rike, ett rike som inte är av den här världen, ett rike som består i evighet. Jag minns speciellt sista kvällen där en hinduisk familj kom fram till scenen med sin dotter som var döv på ena örat. De bodde i byn och kom till kampanjen endast i hopp om att deras dotter skulle bli helad och de hade inga som helst planer på att byta religion. Vi bad för dottern och hon fick sin hörsel tillbaka och kunde höra tydligt och klart på båda öronen! Den lilla flickan vittnade inför folkmassan som firade miraklet med glädje. Men det bästa var att hon och hennes föräldrar fick ett möte med Jesus och gick därifrån som Guds barn.

Jag minns också en annan man som levde efter en naturreligion som hans stam hållit sig till i generationer. De tillber träd och stenar och har ingen helig skrift. Han hade först via en vän hört talas om Jesus men visste inte mycket om honom förrän han i nyfikenhet tagit kontakt med en pastor. Efter att ha träffat pastorn blev han utsparkad från sin familj. Han hade alltså inte ens tagit emot Jesus utan bara nyfikenheten orsakade förföljelse. Pastorn tog nu med mannen till vår kampanj där han kom till tro redan första kvällen. Han hade också vid en arbetsskada fått gas i ögonen och hade nu i många år sett fyrdubbelt. Alltså inte dubbelseende, trippelseende utan fyrdubbelt. Han skojade med oss och sa att han var så välsignad därför att allt han ägde hade han fyra av. Vi bad för honom och hans ögon blev helt återställda och han kunde nu läsa obehindrat ur bibeln han just fått.

Återigen vill jag tacka dig för ditt engagemang för missionsuppdraget tillsammans med oss. Tillsammans når vi ut med evangelium och planterar nya församlingar på pionjära platser runt om i vår värld. I Assam tackar våra medarbetare för varje insats vi kan göra för att hjälpa dem att nå sin egen befolkning med de goda nyheterna. TACK!

© 2020 All Rights Reserved Gå Ut Mission