Vi rekryterar för de onådda folkens skull

En måndagseftermiddag i december sätter jag mig på kontoret tillsammans med Peter Ek. Han är 56 år gammal och bor i Sävsjö med sin fru. Tillsammans har de 5 barn och 5 barnbarn. Efter årsskiftet kommer Peter börja jobba som Gå ut missions missionskoordinator, och jag tar tillfället i akt till en liten pratstund.

Peter växte upp i ett kristet hem i Stora Marhult, i Tibro kommun. Familjen var med i Missionskyrkan, men det var inte förrän han mött sin blivande fru som han kom till tro. – Hon sa att om jag blir frälst så skulle vi kunna fortsätta träffas. Annars är det här sista gången vi ses, berättar Peter. – Jag hade varit med i scouterna och i ungdomsarbetet, men hade aldrig på riktigt överlämnat mig till Jesus.

På frågan om vad han tycker om att göra på fritiden, svarar Peter skämtsamt att han tycker om att slåss. Svaret nyanseras när han förklarar att han tränar Krav Maga, som är en israelisk sport i självförsvar. Scouting och friluftsliv tycker han också är kul och han har nyligen tagit jägarexamen. En annan hobby är att tillverka knivar i garaget.

Peter började sin yrkesbana som militär, redan när han var 17 år gammal. Men efter att han kommit till tro och blivit döpt i vatten och Helig Ande, valde han en annan bana. En lista över hans erfarenheter skulle bli lång. Han har nämligen varit i lika många länder som antal år han är fyllda (56 stycken!). Han har arbetat i flera olika svenska församlingar, bl.a. med Livets ords missions arbete i 10 år. Läst Livets Ords tvååriga Bibelskola samt pastorsutbildning. Under en tid jobbade han med en utländsk organisation som både sysslade med tryck av kristen litteratur till ca 100 länder och understödde inhemska evangelister i 20-talet länder. Närmast har han jobbat i en organisation som trycker Bibel- och lärjungatränings-material till ca 40 olika länder.

Jag frågar Peter vad han kommer ha för arbetsuppgifter i sin nya tjänst och vad han ser mest fram emot. –Övergripande så kommer arbetet innebära att jag sköter kontakten med evangelisterna och med våra inhemska medarbetare ute på fältet. I väst sätter vi ofta våra projekt före relationerna. Men när man jobbar med kontakter på missionsfältet är relationerna A och O. Det är det här jag tror att jag är bra på, och jag ser det som en styrka i att vara lite äldre än många av evangelisterna i Gå ut mission. Jag önskar få vara en pusselbit i att utrusta en ny generation för mission. Eftersom jag inte börjat jobba än så är det svårt att exakt beskriva hur mina arbetsuppgifter kommer se ut. Mycket kommer utkristallisera sig efter hand. Men wow, vad jag ser fram emot detta! Det dunkar i hjärtat!

Anton Karlsson, evangelist och samordnare för Ung Missionär

© 2020 All Rights Reserved Gå Ut Mission