Visionen blir verklighet (Thailand)

I augusti skickade vi ut 12 team till 12 olika provinser i Thailand för att under några dagar dela evangeliet och göra Jesus känd, bland dem som inte känner honom. Dag Heggset beskriver i detta brev hur visionen om att nå ut i alla provinser börjar bli verklighet.

Thailands 70 miljoner invånare är en av dom minst nådda nationerna i Södra Asien, och thai folket är ett av världens största onådda folkgrupper. Fortfarande, efter 200 år med evangelium i landet, så är det inte mer än 0,6 % av befolkningen som kallar sig kristna. I de flesta av de 77 provinserna är kyrkorna små och svaga, och i några områden i landet finns det inte en enda kristen församling! Detta gäller speciellt i de sydligaste provinserna samt i några centrala delar av landet.

Vi har varit trogna den vision som kom till mig 2006; nämligen att alla provinser ska få höra evangeliet! Dom första tio åren har inneburit mycket bön, väntan, tårar, svett, planering och nätverksbyggande. Men i fjol fick vi äntligen se en ny nivå i processen – spaden sattes i Jorden! Sex team förkunnade evangeliet i sex provinser – samtidigt! Nu ska antalet missionsteam och provinser fördubblas för varje år fram till år 2020!

12 team var i augusti samlade från olika nationer i Bangkok för inspiration, information och kick-off. Därefter sändes vi ut i 12 provinser över hela landet. En del besökte de sex platser där vi var 2016, medan de andra teamen reste ut till sex “nya” provinser. Mitt team åkte till Chainat, ett väldigt onått område i centrala Thailand.

Här fanns det bara två små församlingar med ca 20 medlemmar i varje.

7 skolor besöktes, och många ville ta emot Jesus som sin frälsare och Herre!

En dag stod vi framför 2000 studenter i ett jättestort auditorium! De hade ”kultur-utväxlingsfest” där en av dom blev nominerad till miss Thailand – priset hon fick vara att hon fick dansa en traditionell dans. Ett gott tal hölls av direktören för hela komplexet, och så blev det vår tur att ”förmedla kultur”. Vi ledde alla studenterna in i sång och dans, och evangeliet blev förkunnat till stor förtjusning! Direktören utbröt när vi skulle resa hem: “Ni är mycket välkomna tillbaka nästa år! Ni får gratis övernattning och mat! Och ni ska inte betala någon hyra för det här auditoriet! Men då måste ni berätta de goda nyheterna om Jesus! För alla mina studenter måste få höra detta!”

En fantastisk upplevelse vi fick bevittna i år, var att flera av teamen i år leddes av inhemska thai! I en av provinserna, Chaiyaphum, fick vi till och med beskedet i juni: “vi behöver inte hjälp utifrån i år. Nu vet vi hur vi ska förmedla evangeliet till skolor, sjukhus och fängelser. Vi sätter ihop ett lokalt team den här gången.”

Wow – detta är det vi kallar multiplicering och strategiskt byggande!

“The power is in the mix!” – Frank Erlandsen

Betel Trondheims pastor, Frank Erlandsen, har varit med två år till Thailand nu, och har redan bestämt sig för att vara med i ett av de 24 teamen som åker i augusti 2018.

I år ledde han ett team till provinsen Prachuab i södra Thailand. Han fick själv vara vittne till hur många människor där ville ta emot Jesus som sin frälsare och Herre. I ett fängelse fick dom besöka en avdelning för kvinnor. Efter förkunnelsen av Jesus räcktes 200 händer i luften som gensvar på frälsningsinbjudan – 200 personer av de totalt 300 som var där.

En skola med 1100 barn fick också besök av Franks team. Alla ville ta emot gåvan Jesus Kristus! En dag hölls det ett utomhus möte i en landsby med 2000 invånare. Där tog 40 buddhister emot Jesus i sina liv! Allt detta gjordes i nära samarbete med de lokala kristna i Thailand, som också följer upp de nya troende vägen vidare.

“The power is in the mix!” var et uttryck som återkom från pastor Franks mun.  Teamen som jobbade tillsammans bestod nämligen av en mix; män och kvinnor, en del äldre, en del unga, några från utlandet och några från Thailand, en del var mycket erfarna missionärer medan andra var ute på sin första missionsresa. Tillsammans fick vi se 2.516 buddhister i Thailand ge sina liv till Jesus som frälsare och Herre under dessa dagar i augusti! Och detta hände inte genom en stor kampanj. Nej, våra team mötte lokalbefolkningen där dom dagligen befinner sig: på skolor, fabriker, marknadsplatser och i deras egna hem! En del team fick sitta i sammanträden med lokala myndighetspersoner, polisofficerare och andra i hög position. Andra team gjorde dockteater och hade matiné för små barn. Alla team medlemmarna upplevde att Gud använde dom till att förmedla evangeliet till människor som aldrig förut hade hört om Jesus!

Blitz Thailand 2018

Vi är nu igång och förbereder nästa års Blitz Thailand. 24 team från olika länder ska då samlas i Bangkok för ett kick-off möte, och därefter sprida ut sig i 24 provinser för att fortsätta arbetet vi har fått börja så bra! Redan har flera anmält sig som team medlemmar eller teamledare. Tills nu har huvudfokuset varit nordöstra Thailand, som kallas ISAAN. Men från och med nästa år kommer Blitz Thailand slå ner över hela landet – till och med i den reglerade “röda zonen” mot Malaysias gräns.

Hur kan du vara med och bidra!? Först och främst inbjuds du att följa med på denna missionshistoriska resa, som sker under 3 – 10 augusti nästa år. Var med och be för Blitz och stöd ekonomiskt det som Gud satt i rörelse för Thailands frälsning. Kanske du ska åka med? Kontakta oss så får du mer information.

Var välsignade/ Er missionär

Dag Heggset

© 2020 All Rights Reserved Gå Ut Mission