Levande vatten i Tchad

Den 26 augusti var vi, Peter och jag, äntligen på väg ner till Tchad för att göra den första av många satsningar i landet. Vi på Gå ut mission har under ganska lång tid bett för landet. Peter har varit där, planerat, förberett och träffat en mängd ledare för olika kyrkor och missionsorganisationer.

Tchad är ett väldigt stort land till ytan men befolkningsmässigt bor det bara runt 15,8 miljoner människor där. Utav dessa är de flesta onådda av evangelium trots att här har bedrivits mission i många år och att det finns nationella samfund i landet. Här finns 77 onådda folkgrupper! Den norra delen av landet består av öken och den kristna populationen, som bara utgör ca 3% av befolkningen, finns i de södra delarna. Vi reste till de mellersta delarna av Tchad.

När Peter var där i februari, var marken helt uttorkad och alldeles brun. Nu, efter regnperioden var allt grönt och det var dags att skörda jordnötter och majs. Men trots att det regnat i flera månader var många av brunnarna torra. Vi såg t.o.m. kvinnor som grävde i den, nu uttorkade, 40–50 meter breda flodbädden för att få tag på vatten. Så vår plan för besöket var att tillsammans med en biståndsorganisation, som har lång erfarenhet av att jobba humanitärt i landet, besöka de platser där de tidigare borrat brunnar. De skulle serva brunnar som inte fungerade längre. Eftersom det alltid samlas mycket folk när en brunn blivit lagad skulle vi ta tillfället i akt och visa Jesusfilmen, dela evangeliet och be för sjuka.

20190830 102818290 ios

Med oss i teamet hade vi den lokala evangelisten Job. Han är en mycket härlig gudsman, alltid med ett stort leende på läpparna. Han är utsänd för ett nationellt samfund som heter ”Eglise Evangelique au Tchad”. Flera av kvällsmötena hade vi därför med oss några av deras samfundsledare. Själva tyckte vi inte att det blev som vi hade planerat. Eftersom folket var upptagna av att skörda hade inte så många tid att komma på våra möten. Men samfundets vicepresident, VP, uttryckte stor tacksamhet för att vi var där. En kväll när vi skulle besöka en by för att visa Jesusfilmen på en kyrkvägg utanför en gammal missionsstation, där det tidigare varit skola, kyrka och hälsoklinik, kom regnet och vi fick ställa in. Istället för att ha filmvisning hamnade jag i ett hus tillsammans med pastorn i byn, VP, Job och några flera från samfundet och jag fick dela Jesus passion för de onådda, inspirera till att be för sjuka och mycket mer. Efteråt tackade VP mig så oerhört för det som jag hade delat, han sa att de tidigare fått höra att det inte är möjligt längre för Jesus att göra människor friska.

20190830 100135276 ios 1

När vi några dagar senare, hade utomhusmöte inne i Bitkine, bad vi för sjuka och VP ledde bönen tillsammans med mig!

Det kom bara ca 300 personer på det mötet, mest folk från kyrkan som fanns där. Men platsen låg precis utmed huvudgatan i staden så människor passerade och många stannade för att lyssna.

Men hur gick det med brunnreparationerna? Vi besökte ett antal brunnar som var ur funktion oc  flera av dem blev reparerade av biståndsteamet. Det var en fantastisk känsla när en trasig brunn började fungera igen! I Sverige tar vi vårt vatten för självklart men så är det verkligen inte för alla människor.

Våra två veckor i Tchad blev inte riktigt som vi hade tänkt från början. Men så är det med pionjärmission. Det här var Gå ut missions första insats i landet och vi prövade något helt nytt, att arbeta tillsammans med en biståndsorganisation. Här fick vi stå sida vid sida och använda oss av olika verktyg i Guds verktygslåda.

Veckorna i Tchad har gett oss viktiga erfarenheter inför framtiden. Många praktiska saker har lagts tillrätta och vi är bättre förberedda inför nästa satsning. Nu vet vi att bästa tiden för att besöka landet är i december, januari och februari, alltså under torrperioden när inte många är upptagna med skördearbete och temperaturen är lite svalare.

Vi kommer att få vara med och sprida evangeliet igen till de minst nådda i Tchad.

20190828 083308226 ios e1572086403273

© 2020 All Rights Reserved Gå Ut Mission